Lumina. Leandrul este o planta iubitoare de lumina si soare. Vara, soarele ajuta planta sa se dezvolte corespunzator. Daca factorii de mediu sunt favorabili (lumina, apa, hrana), planta poate inflori tot timpul anului. Se recomanda ca aceasta sa dispuna de o perioada de repaus pe timpul iernii, perioada in care isi pastreaza frunzele, insa nu mai creste si nu infloreste. Incaperile racoroase (5-10º C) si cu o luminozitate medie spre mare sunt locurile ideale in care leandrul sa ierneze.
Cum Se Intretine Leandrul
In cazul daunatorilor, leandrul este atacat frecvent de paduchele testos si paduchele lanos. Combaterea acestor daunatori se face prin efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
Leandru este cunoscut în special sub numele de nerium, leandru sau oleandru din cauza asemănării superficiale cu măslinii Olea. Asta pentru că frunzele leandrului sunt așezate una după altă pe toată tulpină și sunt asemănătoare cu cele de măslin.
În mediul său natural, pe coastele mediteraneene, leandrul crește în mod spontan, are o durată lungă de viață, ce poate atinge chiar și 100 de ani. Înălțimea poate atinge până la 6 metri în mediul natural
În fiecare an, în primăvară, când leandrul este plantat în grădină, scoateți primul strat de sol până se văd rădăcinile. Acesta trebuie înlocuit cu material proaspăt îmbogățit cu îngrășăminte cu eliberare lentă. Asta pentru că primul strat de sol și-a dizolvat prin udare toate substanțele nutritive.
Pe timpul verii, leandrul se va uda mai des, deoarece plantă are nevoie de multă umiditate, dar, se va ține cont și de locul în care este plantat. Dacă este în ghiveci, în exterior, se va udă mai des, iar dacă este în ghiveci în interior, sau plantat în grădină, cantitatea de apă va fi mai mică.
Cea mai întâlnită boală în cazul leandrului este septorioza frunzelor de leandru sau Septoria oleandrina. Atacul se manifestă sub formă unor pete albicioase, de regulă circulare, al căror diametru poate ajunge până la 1-2 cm. Pe suprafață petelor se pot observă numeroase puncte negre.
Leandrul este ușor de întreținut, deoarece iubește atâu căldura cât și umezeală, însă nu în cantități excesive. Pentru a înflori și a-și păstra florile timp îndelungat, leandrul trebuie plasat într-un loc luminos și călduros.
Pe timpul verii leandrul se va uda mai des, deoarece plantă are nevoie de multă umiditate, dar, se va ține cont și de locul în care este plantat. Dacă este în ghiveci, în exterior, se va udă mai des, iar dacă este în ghiveci în interior, sau plantat în grădină, cantitatea de apă va fi mai mică. Leandrul suportă bine umiditatea atmosferică scazută, însă dacă se află într-o zonă însorită, este recomandat că plantă să fie pulverizată. Iarnă se udă mai puțîn, cu apă la temperatura camerei.
Creșterea leandrului în ghiveci este cea mai bună soluție pentru zonele cu climă mai rece. Cu toate acestea, la fiecare doi ani este nevoie de schimbarea vasului. Această operație se face pentru a restabilii condițiile optime de creștere, de a oferi spațiu nou rădăcinilor și schimbarea în mare măsură a substanțelor nutritive din sol în cantități echilibrate, eliminarea depozitelor de sare, a excesului de minerale specifice și a coloniilor posibil parazitare.
Având în vedere condițiile specifice de creștere în mediul de unde provine, leandrul este unu mare iubitor de lumină. Pentru asta este recomandat să amplasați ghiveciul lângă un perete, bine expus la soare, astfel încât acesta să poată profita din plin de lumină din primăvară și până în toamnă. Acesta rezistă foarte bine și în zonele cu vânt puternic, deoarece ramurile sunt flexibile și elastice. În locații cu vânt puternic este bine să ancorați ghiveciul.
Chiar dacă nu este o plantă prea pretențioasă atunci când vine vorba de accesul la elemente nutritive, leandrul necesită o fertilizare eficientă dacă vreți să aveți flori tot timpul anului. Puteți începe fertilizarea din momentul în care scoateți floarea pe terasă sau în grădină și până la sfârșitul înfloririi. Puteți folosi pentru asta îngrășăminte lichide pentru flori o dată pe săptămână.
Ingrijirea leandrului poate sa fie o provocare, insa totul poate deveni mult mai usor cu sfaturile potrivite. Mari sanse ca dupa o vacanta petrecuta in Grecia, sa iti doresti si tu un leandru acasa, in ghiveci. Odata ce l-ai vazut cat de frumos infloreste, este imposibil sa nu vrei sa te bucuri de el si la tine acasa, fie in gradina, fie pe balcon, dupa posibilitati.Desi primul gand pe care il ai cand vezi acest arbore care infloreste toata vara este ca il poti planta doar in gradina, sa stii ca este potrivit si pentru balcon, daca este plantat in ghivece mari. Despre leandru, ce conditii trebuie sa ii oferi, pentru a te bucura de o bogatie florala, dar mai ales despre ingrijirea leandrului pe timp de iarna, in randurile ce urmeaza.if(typeof ez_ad_units!='undefined')ez_ad_units.push([[580,400],'casepractice_ro-medrectangle-3','ezslot_1',118,'0','0']);__ez_fad_position('div-gpt-ad-casepractice_ro-medrectangle-3-0');
Este un arbust durabil, destul de ieftin, care infloreste toata vara. Singura restrictie in ceea ce il priveste sunt temperaturile scazute, lucru ce impiedica plantarea lui direct in pamant deoarece temperaturile de toamna-iarna, sub punctul de inghet, il distrug in totalitate. In mediul sau natural, pe coastele mediteraneene, poate creste in inaltime pana la 6 metri, iar florile sale pot fi albe, galbene, rosii sau roz.Ingrijirea leandrului pe timp de iarna. Cum il ingrijim in ghiveciPentru zonele cu clima mai rece, cresterea leandrului in ghiveci este, fara indoiala, cea mai buna solutie, cu conditia ca la fiecare 2 ani sa fie schimbat vasul pentru a restabili conditiile optime de crestere si de a oferi spatiu nou radacinilor.De asemenea, atunci cand planta a ajuns la doi metri inaltime, se recomanda o inlocuire partiala de sol fertil. Astfel, in fiecare primavara, atunci cand duceti plantele inapoi la exterior, scoateti primul strat de sol si inlocuiti-l cu un material proaspat imbogatit cu ingrasaminte cu eliberare lenta.if(typeof ez_ad_units!='undefined')ez_ad_units.push([[580,400],'casepractice_ro-box-4','ezslot_3',119,'0','0']);__ez_fad_position('div-gpt-ad-casepractice_ro-box-4-0');
In ceea ce priveste lumina, leandrul are nevoie de un spatiu luminos, asadar, este recomandat sa amplasati ghiveciul langa un perete, expus la soare, astfel incat sa poata profita din plin de lumina. Nu in ultimul rand, leandrul are nevoie de apa din ambudenta deoarece doar mentinand un sol umed in permanenta, fara stagnarea apei, veti avea flori din iunie pana in octombrie.Ingrijirea leandrului pe timp de iarna. Cum il ingrijim in sezonul receLeandrul poate sa infloreaca tot timpul anului, insa este indicat ca in sezonul rece sa fie totusi trecut printr-o perioada de repaus usor. Astfel, acesta trebuie amplasat intr-o incapere bine luminata cu temperaturi intre 5 si 10 grade Celsius si udari rare. Acesta nu trebuie niciodata sa se afle intr-o incapere in care temperaturile sunt mai mici de 5 grade Celsius.Daca ii sunt indeplinite toate conditiile biologice (temperaturi ridicate, spatiu luminos + udat des), acesta poate inflori si iarna. Pe langa asta, iarna trebuie sa fim atenti si la alte aspecte, cum ar fi paduchii deoarece leandrul este atacat frecvent de paduchi in sezonul rece si este indicat sa il tii sub observatie, pentru a evita astfel tratamentele fitosanitate repetate.if(typeof ez_ad_units!='undefined')ez_ad_units.push([[728,90],'casepractice_ro-large-leaderboard-2','ezslot_24',125,'0','0']);__ez_fad_position('div-gpt-ad-casepractice_ro-large-leaderboard-2-0');Cresterea leandrului intr-o mica gradinaLeandrul poate fi crescut atat in apartament, precum si intr-o mica gradina. Este important doar sa il tundem periodic pentru a avea o forma frumoasa.De asemenea, in toamna este necesara o noua tundere, care va avea ca rol stimularea infloririi. Leandrul crescut in ghivece are nevoie de fertilizare de doua-trei ori pe an, la intervale regulate.Foto: adelaparvu.comDaca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook:
Leandrul poate atinge inaltimea de doi metri si creste sub forma unui arbust care se intinde in sus. Floarea poate fi taiata si dirijata astfel incat sa aiba forma de copac, daca preferi sa arate astfel. Florile mici ale leandrului formeaza buchete mari, care rezista mult timp si care au un miros duce, placut. Leandrul este originar din Africa de Nord unde creste de-a lungul cursului raurilor, si rezista atat secetei, cat si atunci cand are apa din abundenta.
Tine cont insa ca, fiecare parte a leandrului este toxica. Ingerarea bucatilor din aceasta planta poate fi fatala, iar atingerea poate provoca iritatii la nivelul pielii si reactii alergice grave. Fumul care provine de la arderea leandrului este, de asemenea, toxic.
Leandrul este una dintre florile care iubeste caldura. Planta nu rezista la inghet. Pe perioada iernii, temperaturile la care poate fi expus, nu trebuie sa fie mai mici de 2-3 grade Celsius daca temperatura scade la -5 grade Celsius, sunt putine sanse ca floarea sa supravietuiasca. Vara, leandrul rezista chiar si la cele mai ridicate temperaturi. Leandrul poate creste foarte bine si in ghivece si este necesar sa fie adus in interior pe perioada iernii, in zonele cu clima rece.
Leandrul nu are nevoie de ingrijire speciala, iar acesta este unul dintre motivele pentru care multi il prefera in gradina. Chiar daca leandrul este distrus de seceta sau inghet, planta va supravietui si va creste din nou din radacini, in urmatoarea primavara.
Leandrul trebuie sa fie udat regulat primavara si vara pentru a face flori cat mai multe si mai frumoase. Lasa solul sa se usuce, intre doua udari. Iarna udarea leandrului se face mai rar si cu cantitati mici de apa. In sezonul rece este suficient sa uzi leandrul de doua ori pe luna. Leandrul are nevoie sa fie curatat si tuns la sfarsitul toamnei pentru a-si mentine forma initiala. 2ff7e9595c
留言